ISF Beeldkalibraties

Wat is een ISF beeldkalibratie?

Kalibreren, oftewel “ijken”, is het proces van opmeten van alle beeldeigenschappen van een apparaat zoals tv, monitor of beamer en deze afstellen naar de standaarden zoals deze zijn bedoeld door de maker.

Toonaangevend in de weergavestandaarden industrie is het “Imaging Science Foundation” (ISF), welke sinds 1994 is toegewijd aan het optimaliseren van digitale beeldweergave.

Waarom kalibreren?

Door uw beeldscherm te kalibreren krijgt u een kleurrijk, natuurlijk beeld, met alle details zoals het is bedoeld door de makers. Uw beeldscherm presteert met de grootst mogelijke precisie waartoe het in staat is.

Het proces

Om het optimale uit uw toestel te halen kiest u voor een professionele kalibratie. Wij maken hierbij gebruik van geavanceerde apparatuur en software om alles goed op te meten en aan te passen waar nodig.

Goed kunnen meten is natuurlijk fijn, maar voor een accurate kalibratie moet je je niet alleen blindstaren op cijfertjes. Dankzij onze kennis en kunde verifiëren we onze metingen ook altijd nog.

Na het vaststellen van het diepste zwart en het helderste wit bepalen we gelijkmatige tussenstapjes (greyscale) binnen het volledig beschikbare kleurenpalet. Uw beeld toont dan alle details die aanwezig zijn. In de standaard stand vallen veel van deze details vaak weg, terwijl een lichte ruis en andere storende elementen juist worden opgeblazen.

Uw beeld stellen we af op het diepste zwart, het helderste wit, het krijgt gelijkmatige gradaties in helderheid, het is kleurrijk met natuurlijke kleuren en optimale scherpte.

Eigenlijk krijgt u alles te zien wat u aldus de maker moet zien; meer details en na enige gewenning zal het ook een verademing zijn voor uw ogen.

Als uw televisie een “ISF stand” heeft, betekend dat dat uw toestel is voorbereid voor een nauwkeurige kalibratie. Door middel van uitgebreide instelmogelijkheden nemen we dan alles door, voor een uitstekend resultaat.

Indien uw tv niet zo’n voorkeuzestand heeft, bepalen we welke stand dan het best is te kalibreren voor uw wensen. Bijvoorbeeld de film, gebruiker en/ of game stand.

Hieronder ziet u in een beknopt overzicht een voorbeeld van kalibratie resultaten, voor en na kalibratie van een LG 65″ OLED C1. Afwijkingen worden uitgedrukt in dE, en waardes van 3 of minder worden als niet meer waarneembaar beschouwd. Bij voorkeur wil je dE waardes van 2 of lager hebben, voor optimaal resultaat. In het voorbeeld zien we na kalibratie dat de primaire kleuren rood, groen en blauw goed in balans zijn, voor een natuurlijke kleurtemperatuur, over de hele spectrum van de grijstinten (greyscale) van donker (zwart) naar licht (wit).

ISF Nacht modus – voor kalibratie

ISF Nacht modus – na kalibratie

Een ISF gecertificeerde kalibratie door Vidi Vidi geeft uw televisie optimaal beeld zoals het is bedoeld door de regisseur.