Veelgestelde vragen

Waaruit bestaat een zorgvuldig uitgevoerde kalibratie?

Door uw beeldscherm te kalibreren krijgt u een kleurrijk, natuurlijk beeld, met alle details zoals het is bedoeld door de makers. Uw beeldscherm presteert met de grootst mogelijke precisie waartoe het in staat is.

Het is comfortabel aan de ogen en we houden hierbij rekening met uw kijksituatie. ‘s Avonds hoeft u niet meer de zonnebril op, terwijl overdag met lichtinval het beeld toch helder genoeg blijft.

Lichtwaardes worden in dusdanig verhouding weergegeven zodat we het bedoelde contrast waarnemen van alle details in donkere, midden en heldere delen van het beeld.

Hierbij krijgt u het diepste zwart, het helderste wit, een vol palet aan kleuren en alle details ziet u in volle glorie. Dat is pas genieten zoals de makers het hebben bedoeld!

Welke kenmerken komen aan bod bij een kalibratie?

Dynamisch bereik: het gebied tussen het diepste zwart en helderste wit.

Gamma (EOTF): het verloop van lichtwaardes van donker naar licht.

Kleurtemperatuur: de kleur van het wit. Door de kleur van zonlicht te gebruiken komt het beeld natuurlijk over.

Wit-balans (greyscale) verloop: natuurlijke grijstinten van donker naar licht.

Kleurengamma (CMS): de verzameling kleuren die door uw scherm worden weergegeven. Dit is meestal een kalibratie van de primaire kleuren rood, groen en blauw. Tussen deze primaire kleuren bevinden zich de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel. Afhankelijk van de mogelijkheden zijn deze instelbaar in tint, verzadiging en intensiteit. Sommige toestellen zijn te kalibreren via uitgebreide “3D LUT” opzoektabellen waarbij kleuren worden afgesteld op vele duizenden punten. Ook dit kunnen wij verzorgen mits uw toestel hier geschikt voor is.

Naast alle bovengenoemde punten lopen we uiteraard ook alle andere instellingen na, zoals bijvoorbeeld scherpte, overscan, beeldverhouding, motion instellingen, beste responstijden voor games, energie instellingen, et cetera.

Waarom door Vidi Vidi laten kalibreren?

Om het optimale uit uw toestel te halen kiest u voor een professionele kalibratie. Bij ons komen alle aspecten van de keten aan bod. Wij kalibreren niet alleen uw beeldscherm, maar lopen ook alle instellingen na van uw bron(nen) én alles dat er tussenin zit. Dit is belangrijk om optimale beeldkwaliteit te garanderen. Als bijvoorbeeld uw Blu-ray speler en tv decoder zijn aangesloten op uw receiver, dan stellen we deze apparaten ook correct af, om de kwaliteit van uw kalibratie te waarborgen.

Uw televisie gelijk bij aanschaf laten kalibreren door de winkel van aankoop is meestal niet ideaal, om meerdere redenen.

Vidi Vidi komen bij u aan huis om ter plaatste uw toestel te kalibreren voor de juiste kijksituatie(s). Is er tijdens het kijken veel lichtinval, dan heeft uw toestel bijvoorbeeld meer lichtopbrengst en een ander gamma instellingen nodig. Daarnaast krijgt u bij ons ook alle standen gekalibreerd die u nodig heeft. Niet één stand voor alles, maar voor alle gewenste doelen. Bijvoorbeeld een stand voor ‘s avonds met weinig licht, een stand voor overdag, een game modus én een HDR modus.

Zoals hierboven al aangegeven nemen wij ook al uw bronnen onder de loep, voor juiste interactie met de tv. Dat kan men natuurlijk niet in de winkel voor u doen.

Verder is het aan te raden om het toestel eerst minstens 100 uur te laten inlopen. Beeldeigenschappen kunnen over tijd veranderen, vooral in het begin. Tevens wilt u enige zekerheid dat het toestel geen defecten heeft.

Wij zijn liefhebbers van audio/ video en kiezen voor kwaliteit over kwantiteit. Bij ons krijgt uw apparatuur de tijd en aandacht die het verdient en wij zijn pas tevreden wanneer u dat ook bent. U betaald bij ons een afgesproken tarief en kijken daarbij niet op de klok.

Uw beeld stellen we af op het diepste zwart, het helderste wit, het krijgt gelijkmatige gradaties in helderheid, het is kleurrijk met natuurlijke kleuren en optimale scherpte.

Eigenlijk krijgt u alles te zien wat u aldus de maker moet zien; meer details en na enige gewenning zal het ook een verademing zijn voor uw ogen.

Waarom zou ik de juiste afstelling willen?

Moderne tv’s geven alles ongenadig door. Met de juiste afstelling wordt u beeld nog mooier, maar zonder correcte afstelling haalt u er lang niet alles uit. Moderne tv’s hebben ontzettend veel mogelijkheden en één verkeerde instelling kan uw beeldkwaliteit verminderen. In het ergste geval wordt een mooie tv nog veel mooier slecht én verliest u details die u wel had moeten zien.

Met de standaard winkelstand, kijkt u naar een afstelling die gemaakt is om er uit te springen in de winkel. Het toestel schreeuwt nog net niet letterlijk “koop mij”, maar doet er verder alles aan om op te vallen tussen een overdaad aan andere tv’s. Dit kenmerkt zich onder andere met een afstelling die veel te fel is voor een normale woonkamer.

Tevens heeft het menselijk oog moeite om de kleur blauw waar te nemen en zodoende is het beeld af fabriek vrijwel altijd veel te blauw, om op te vallen in de winkel.

Verder zitten we nu en de komende jaren in een overgangsfase. Steeds meer is inmiddels opgenomen en wordt uitgezonden in HD, welke 5x zo scherp is als traditionele bronnen (SD). De meeste toestellen die vandaag de dag verkocht worden zijn geschikt voor 4K, welke een 4x zo scherp beeld heeft als HD. Of soms zelfs 8K, welke 16x zo scherp is ten opzichte van HD.

Naast deze nieuwe resoluties zijn er ook nog andere standaarden geïntroduceerd, zoals onder andere HDR. Tot voor kort was al het beeldmateriaal nog uitgezonden in het normale standaard bereik, Standard Dynamic Range (SDR), gemasterd met een helderheid van 100 nits. Één nit heeft een lichtsterkte van één kaarsje op 1 m².

Tegenwoordig worden ook steeds meer opnames aangeboden met een hoog dynamisch bereik, High Dynamic Range (HDR), waarbij het grootste gedeelte nog steeds in 100 Nit wordt uitgezonden, maar er nu ook spectaculaire details in lichte delen van het beeld kunnen worden weergegeven met duizenden nits. Dit loopt niet gelijk op en duizenden nits is dus niet duizenden keren zo fel. Wel geeft dit een bepaalde sprankeling aan het beeld, zoals bijvoorbeeld een glanzende chromen bumper van een auto, of weerkaatsing van zonlicht op het water. HDR bevat niet alleen extra informatie in lichte delen, maar ook donkere gebieden bevatten meer details. Met de juiste kalibratie ziet u dit alles zo goed mogelijk, als dat u toestel het kan weergeven.

Een ISF gecertificeerde kalibratie door Vidi Vidi geeft uw televisie optimaal beeld zoals het is bedoeld door de regisseur.